24 decembrie 2014

Blog vs. Vlog - diferențe

,
    Blogul, cuvânt provenit din expresia engleză web log = jurnal pe internet, „conține articole periodice sau și actualizate neîntrerupt ce au de obicei un caracter personal”, conform Wikipedia. Articol prezent este publicat pe un blog, blogul meu personal. 
    Videoblogul (vlogul) este o formă de televiziune web. Înregistrările de vlog-uri combină video încorporat sau un link video cu textul de sprijin, imagini și alte metadate. În ultimul timp, de această formă de exprimare a opiniei sunt atrași tot mai mulți tineri, care își creează propriile emisiuni online pe platforma YouTube. 
     Dar, de ce sunt mai atrași tinerii de vlog decât de blog? M-am gândit la câteva puncte diferite ale acestor două trenduri, care avantajează vlogul:
      1. Pe vlog te văd urmăritorii. Față de blog, unde singurele urme publice ale identității autorului sunt numele afișat la începutul articolului (ex. „Articol scris de ...), pagina de Facebook (dacă există) și pagina „Despre”, pe vlog, toți cei care te urmăresc pot afla fără prea mult efort unde stai, câți ani ai, în ce oraș ești, cum arăți etc. Avantajos este faptul că, odată ce vlogul are mai mulți abonați, cu atât mai mult vloggerul devine mai popular în comunitatea YouTube România și în orașul său, lucru ce nu se poate spune despre bloggeri.
     2. Există trenduri și challenge-uri populare pe YouTube. De exemplu, aproape toți vloggerii români, cel puțin odată, au postat clipuri cu Adevăr și Provocare (urmăritorii pun întrebări la care vloggerul trebuie să răspundă, ori propun provocări, pe care vloggerul trebuie să le accepte și să le facă), concept adus de peste ocean în România de către Bianca Adam (aka Tequila). Printre numeroase challenge-uri se numără Q&A (concept adus în România de Alex Contraș, fost vlogger), desenatul vloggerilor cu ochii închiși, citirea și comentarea comentariilor (cum sună :]]), plus numeroase scurtmetraje.
     3. Vlogul presupune activități distractive. De exemplu, pentru clipurile cu Adevăr și Provocare, vloggerii merg cu prietenii în oraș și pun în practică provocările primite, activități, de cele mai multe ori, amuzante. De asemenea, întâlnirile cu fanii, participarea la întruniri YouTube ș.a. sunt activități recreative, unde vloggerii se distrează. 
      Blogul nu oferă atâtea facilități și atâta faimă. Totuși, consider că administrarea și postarea regulată de articole este o activitate mai dificilă decât un vlog, ce pretinde cunoștințe de grafică web, vocabular bogat și un puternic simț al observației. Așadar, prefer să rămân la blog, deoarece, în ciuda diferențelor dintre el și vlog, acesta rămâne adevăratul jurnal online!

2 comentarii: