16 aprilie 2016

Serviciile de stocare în cloud

,
     Cu siguranță că am auzit cu toții despre Google Drive, OneDrive, Dropbox etc. În ultimul timp, când ne cumpărăm un device nou și îl pornim pentru prima dată, ne „izbim” de o reclamă la un serviciu de cloud promovat de compania producătoare.
     Ce este un serviciu de stocare cloud? Potrivit Wikipedia, cloud computing-ul „este un concept modern în domeniul computerelor și informaticii, reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să aibă nevoie să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii.” Pe scurt, poți să stochezi date personale pe niște servere de pe internet, fără ca acestea să fie văzute de alții și având acces oricând și de oriunde la ele (cu condiția să ai o conexiune la internet). Poți avea acces doar tu la aceste fișiere, sau (ceea ce mi se pare foarte util) poți să distribui anumite fișiere și altor utilizatori de cloud computing.
      Folosesc serviciile de cloud? DA, și le recomand tuturor celor care vor să aibă acces rapid la documente importante sau celor care se plâng că nu le ajunge spațiul de stocare. Folosesc în principal Google Drive, deoarece majoritatea avem un cont de google, dar folosesc și OneDrive (în special pentru OneNote și grila Microsoft Office).
      Ce experiențe aveți cu aceste servicii? Sunteți mulțumiți de ele? Puteți să ne recomandați alte servicii de stocare în cloud mai puțin cunoscute? Vă aștept părerile :)

4 comentarii: